חמשת הטרנדים המובילים בעולם היין הישראלי
משקאות חריפים
                              מועדון  חברים     צור קשר
  0   מוצרים בסל  

לקופה

 
 
 
 

הרשמה לערוץ היוטיוב שלנו:
 
 
דף הבית >> כתבות >> חמשת הטרנדים המובילים בעולם היין הישראלי

חמשת הטרנדים המובילים בעולם היין הישראלי


מאת ליאור זליגמן,
יוני 2008

 
היין הישראלי עבר תהליכי שינוי רבים בעשורים האחרונים, ועמם הגיעו למחוזותינו טרנדים חדשים. ליאור זליגמן, מבקר יין ואספן יינות,  עמד על חמשת הטרנדים שלדעתו הם המעניינים ביותר בתקופה זו. כיוון שהמילה טרנד הפכה לטרנדית בפני עצמה התייחס ליאור לטרנדים בענף על-פי המינוח המילוני: נטייה, מגמה או סממן אופנתי. הוא ניסה לשער מה יעלה בגורל הטרנדים החיים בינינו ומה תהיינה האופנות הבאות.

גדולתו של הקטן - טרנד יקבי הבוטיק
למן תחילת שנות התשעים של המאה הקודמת, עת ניטש הקרב הראשון בשליטה הבוטיקית בין מרגלית לבין קסטל, הוחל בארץ טרנד יינות הבוטיק. יקב בוטיק הוגדר אז כיקב המייצר פחות מ-100,000 בקבוקים לערך בשנה, דבר שסימן כשלעצמו תו איכות ליין, הודות לייצור מוקפד יותר לכל בקבוק.
מהלך של עשור וחצי מאז ואנו עדים ליותר מ-200 יקבי בוטיק רשומים החיים בינינו, ובעת כתיבת שורות אלה לבטח קם לו עוד יקב בוטיק, חלקם ראויים וטובים מאוד. המיתוג של יקבי הבוטיק גבר על זה של יקבים יצרניים גדולים בענף היין, כגון: יקבי כרמל, יקבי רמת הגולן, תשבי, ברקן ועוד, אשר ייצרו כמות גדולה של בקבוקים. גדולתו של הטרנד בכך שהוא הכניס עניין וגיוון לשוק היין ויתרה מכך, הוא הכריח את היקבים הגדולים להתעדכן ולעבוד יותר קשה, בכדי למשוך את דעתו וחיכו של הצרכן. נכון להיום מגוון יקבי הבוטיק האיכותיים רב, וכולם מייצרים יינות מצוינים:  ברבדו, טוליפ, פלם ועוד.

והנבואה - רבייה בענף היין בשנים הבאות תביא, לטעמי, לכך שרק היינות של יקבי הבוטיק האיכותיים ישארו במשחק של ענף המסעדות וחנויות היין, ואילו היינות של הבוטיקים היותר קטנים והפחות איכותיים יימכרו במסגרת צימרים, בחנויות נישה ובמסעדות שבהן ליצרן יש יד.

יקב הבוטיק ברבדו
יקב הבוטיק ברבדו בכרמים של כרמי יוסף

יקב ויתקין, יקב בוטיק
חדר החביות ביקב הבוטיק  ויתקין

פרסי נכנס לחנות יין... - כניסת ענבי השיראז לשוק היין
לאחר עשרות שנים של דרישה מובהקת לקברנה ולמרלו  הפכו בתחילת המילניום החדש ענבי השיראז (או הסירה, אם תרצו) לדבר הבא ביינות ישראל, ולא בכדי.
הענב מפולפל, אגרסיבי, בשרני ועשוי להיות גם מתוק באופן יחסי. מוצאו ההיסטורי משטחי פרס, שהאקלים בהם דומה באופן יחסי לזה שבארץ.  
יינות שירז מאוסטרליה, אשר התחבבו מאוד על החיך הישראלי, הביאו לידי נטיעה רבתית ולפיתוח של יינות שיראז בארץ. כיום, בהתאם למגמה זו, יקב אשר לא מייצר שיראז זני או שאינו משתמש לכל הפחות בענבי שיראז ביינות הבלנד שלו, מעלה תמיהה.
 
והנבואה - כבר מזמן עבר השיראז משלב הטרנד החולף לנטע עמוק בתרבות היין הישראלית. הגפן, כאמור, מתאימה לאקלים הישראלי, הענב מתאים לטעם הישראלי ולכן, מה שהיה אתמול רק טרנד נמצא במרכז זירת היין עד היום.

למבחר יינות שיראז באתר הקש כאן
ענבי שירז
ענבי שירז באזור הגליל
 
לא על הטרנד לבדו יחיה היין - יינות ה-Single Vineyards
יינות Single Vineyards (סינגל וינארדס) הם דוגמה מצוינת לדרך שבה משווקים מצב קיים והופכים אותו לכדי טרנד. אלה הם יינות מן הכרמים הטובים ביותר של היקבים.
ענבי הסינגל וינארדס מגיעים בדרך כלל אל יינות הדגל או לסדרה הגבוהה ביותר של היקב, והיינות נתפסים כבעלי טעם המייחד את האזור ואת החלקה שממנה לקוחים הענבים . יקבי כרמל וכן יקבי רמת הגולן הוציאו סדרות שלמות מכרמים יחידנים.
במקרים רבים בענף היין הישראלי היינות נחשבו ל"סינגל וינארדס" עוד בטרם מותגו ככאלה,  ובמקרים אחרים תפסו יקבים רק טרמפ שיווקי על הטרנד.
 
והנבואה - תהייה לדעתי חזרה למקורות, כלומר - המשך ייצור יינות מצוינים מכרמים בודדות, אך ללא ציון הכרחי של עובדה זו על הבקבוק. כשעובר הגימיק, נשאר הטעם והוא שקובע בסופן של דבר את מידת הצלחתו של היין.
 
נו, זה עם השם הגרמני, גוורצטרמשהו... - יש חיים אחרי שרדונה וסוביניון בלאן
העולם שותה יינות לבנים, אז זהו, שבארץ לא כל כך. למה? בעיקר כיוון שאנחנו מקובעים ומפגרים אחר כולם. יחד עם זאת, בשנים האחרונות צצים כפטריות אחר גשם ערב רב של זנים, המגוונים את הרוטינה הידועה של סוביניון בלאן, שרדונה ללא חבית ושרדונה עם חבית.
ענב הגוורצטרמינר, אשר מקורו בעולם היין הקלאסי (ואשאיר לגרמנים, לצרפתים ולאוסטרים לריב ביניהן על הראשוניות) מתובל, קל, עשיר במתיקות קלה ובחמיצות מאזנת ומאוד הולם לקהל הישראלי. הוא ענב מחניף ומתחנף ומלווה באופן נפלא מזון אסייתי פיקנטי (טרנד נוסף שלא ממקומי לגעת בו).
בשנים האחרונות  ענבי גוורצטרמינר מקשטים סדרות איכותיות של יקבים רבים, כגון: יקבי כרמל, יקב יתיר ויקבי רמת הגולן, וניכר כי הצרכן הישראלי התבגר ומקבל גם זנים אחרים. הטרנד הלבן הוא מבחינתי הפתעה שיש בה ברכה רבה.
 
והנבואה - השמרנים, וכבודם רב בעיניי, יחזרו אל השרדונה,  ואילו מחפשי הטרנדים יהנו מהגיוון הרב ואולי אפילו יזכו לשילוב זנים לבנים אחרים בשוק הישראלי, למשל: רוסאן ומרסאן, שחוברים יחדיו ביינות עמק הרון הגדולים ואולי אף פינו בלאן ושנין בלאן המתוקים יותר.

למבחר יינות גוורצטרמינר הקש כאן
 
 
רוזה וזהו זה - איך לא חשבו על זה קודם ואיך החזירו אותו לחיים?
השרייה של קליפות הענב עם הנוזלים שלו למספר שעות מספקת צבע ורדרד-כתמתם, סקסי להפליא ליינות הרוזה. מחד - הם קלים יותר בגוון ובטעם, ומכאן התחושה ה"לבנה" שבהם,  ומאידך - קיימת תחושה של הימצאות נתוני הענב האדום שממנו מופקים היינות,  מעין ללכת עם ולהרגיש בלי.
מזג האוויר הקיצי במשך שלוש וחצי עונות בשנה ותחושת הצמאון המתמיד למשהו קר ואיכותי, הביאו בחמש השנים האחרונות את יצרניות היין הטובות יותר להפיק יינות רוזה מובחרים מזנים שונים, מהטמפרניו והשיראז ועד לקברנה סוביניון ולמרלו, ובכך הצליחו היקבים להחזיר במעט את הכבוד ה"רוזאי" האבוד שסבל בשנות ה-80 מתסמונת ה"גרנאש רוזה" המחפירה.
בנבחרת הרוזה שלי מופיע הרוזה של טפרברג, העשוי מענבי קברנה סוביניון  והרוזה של תבור העשוי מענבי קברנה פרנק.
 
והנבואה - אז ככה, זה מורכב ומאוד תלוי בנו, אוהבי היין. אם ניתן לו לדעוך, הטרנד הזה הוא הראשון לחלוף במחוזותינו. אך לדעתי הענייה, יש כל כך הרבה מה לפתח בנושא, ואם הגברים ימחלו על כבודם האדום ויתנו צ'אנס גם ליינות המופלאים הללו, קיים סיכוי כי טרנד חצוף וחינני זה יישאר עמנו פרק זמן ארוך.

למבחר יינות רוזה באתר הקש כאן

כוס יין רוזה
כוס רוזה לצנן את הקיץ

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
  
אסורה מכירת משקאות חריפים למי שטרם מלאו לו 18! יש להציג ת.ז. בכל קניה

"אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות!"
"אזהרה: מכיל אלכוהול – מומלץ להימנע משתיה מופרזת"





גבעתיים: 03-7316022
תל-אביב: 03-5445914


אתר מאובטח SSL